Domeinnaam en merkenrecht

Merkrecht is bij het vastleggen van domeinnamen op verschillende manieren van toepassing. Zo kan het zijn dat de gebruikte naam in een domeinnaam al als merk geregistreerd staat. Maar ook is het mogelijk dat u graag de gebruikte naam juist als merk wilt registreren.

Elektronische merkenregisters

Om er voor te zorgen dat het registreren van domeinnamen voldoet aan het merkenrecht zijn er wereldwijd elektronische merkenregisters beschikbaar. De belangrijkste hebben wij hieronder voor u op een rij gezet. Hiermee kunt u snel een indicatie krijgen of de domeinnaam die u in gedachte heeft al als merk is vastgelegd, wat een reden kan zijn om hem wel of niet vast te leggen.

Merkregistratie van uw domeinnaam

Uw domeinnaam als merknaam vastleggen is van belang indien u deze merknaam in verschillende landen wilt gaan registreren, maar niet beschikt over een bedrijf, vestiging of inschrijving in het plaatselijke KvK register. Vaak kunt u met een in het land vastgelegde merknaam kunt u alsnog uw gewenste domeinnaam registreren.

Hulp bij domeinregistratie en merkenrecht?

Neem contact met ons op als u hulp wilt bij het registreren van een domeinnaam op basis van het merkenrecht. Uiteraard helpen wij u ook graag indien u uw domeinnaam wilt gaan vastleggen als merk.

Domeinnaam Services

Wilt u graag een vrijblijvend adviesgesprek over onze domeinnaam services? Neem dan contact met ons op.

Tips bij het registreren van uw domeinnaam

Om een zo optimaal mogelijke basis voor uw website te creëren adviseren wij u bij het registreren van een domeinnaam met meerdere zaken rekening houden.

Domeinnaam tips

Tip 1: Kies voor een sterke, duidelijke domeinnaam, want deze zijn het makkelijkste te onthouden.

Tip 2: Verwerk eventueel zoekwoorden voor uw branche in uw domeinnaam. Dit kan mede helpen voor het sneller vindbaar worden van uw website binnen een zoekmachine, zoals Google.

Tip 3: Vertaal de verwerkte zoekwoorden in de taal van het land waar de website actief zal zijn.

Tip 4: Koppel uw e-mailadres aan uw domeinnaam. Dit is makkelijker voor uw klant en het ziet er professioneler uit.

Tip 5: Registreer uw domeinnaam onder meerdere extensies en op meerdere manieren (met en zonder koppeltekens, veel voorkomende spelfouten, productnamen, enz). Verwijs deze vervolgens door naar het hoofd domein. Zo vinden uw klanten u altijd en voorkomt u dat concurrenten uw domeinnaam vastleggen onder een andere extensie.

Tip 6: Zorg ervoor dat uw domeinnaam makkelijk te spellen is. Indien uw domeinnaam verkeerd gespeld kan worden, registreer deze fout gespelde domeinnamen dan ook, zodat u altijd gevonden wordt.

Whois Protection Service

Voorheen waren bij het vastleggen van een domeinnaam alle gegevens van de domeinnaamhouder openbaar. Dit bevatte informatie over de provider, het technisch contact, het administratie contact, de registratiedatum en nameservers. Maar ook het adres, telefoonnummer en de naam van de domeinnaamhouder waren openbaar.

Met de Whois protection service heeft u de keuze om deze gegevens afgeschermd te houden voor de buitenwereld. Onderstaand vind u de lijst van de extensies waarbij het mogelijk is om de Whois protection service op toe te passen. De kosten van de Whois Protection bedragen € 5,– per jaar per domeinnaam.